Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

v tom případě bych jim to rovnou napsal, s citací toho odstavce EU 261

0 Citovat

Dotaz, čo je výhodnejšie :

To compensate you  for the irregularity and in accordance with Regulation CE n. º 261/2004, TAP may offer one of the following:

1. Credit of 70 000 miles on each passenger's TAP Miles&Go card, 
  2. Bank Transfer in the amount of 400€ per passenger
0 Citovat

Já bych se rozhodl pro prachy, protože mám s Tapem špatnou zkušenost. Přetahoval jsem se s nimi před pár lety o proplacení voucherů za zrušené lety a nakonec pomohl až chargeback.

1 Citovat

pnutter napsal(a):

Dotaz, čo je výhodnejšie :

To compensate you  for the irregularity and in accordance with Regulation CE n. º 261/2004, TAP may offer one of the following:

1. Credit of 70 000 miles on each passenger's TAP Miles&Go card, 
  2. Bank Transfer in the amount of 400€ per passenger

Koukni se, co za těch 70.000 mil můžeš mít. Jestli to stačí na zpáteční dálkovku a vychází i dostupnost na tvé možné termíny, bral bych míle. Jinak peníze.

A ještě si nastuduj, kolik musíš zaplatit poplatky pro vystavení bonusovky (typický taxy a občas i palivový příplatek).

0 Citovat

Míle uplatníš jen přímo u aerolinky a podle jejich podmínek. Stejný let může nabízet třeba jiná OTA za mnohem lepší cenu.

2 Citovat

Mám okrem kompenzácie nárok aj na ubytovanie , občerstvenie a dopravu? Let meškal 30 hodín.

Ďakujem za odpoveď.

0 Citovat

Samozřejmě... Jen pro zajímavost, jaký jsi měl routing?

0 Citovat

Let Lis to Praia

screenshot-2024-10-05-08-27-41-358-2.jpeg

0 Citovat

Uměl byste někdo zjistit důvod zpoždění letu MS 839 s plánovaným odletem 3. září v 22:35 z Káhiry do Johannesburgu? Na příletu měl zpoždění 4:06 hod. CAA Kahira na můj opakovaný dotaz nereaguje.

0 Citovat

Já myslím, že je to jedno, ne ? Prostě zkus požádat o kompenzaci, ale nevím podle čeho, protože Evropské nařízení se na to nevztahuje.

0 Citovat

Jinak podle FR24 bylo zpoždění 3:47.

0 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

Já myslím, že je to jedno, ne ? Prostě zkus požádat o kompenzaci, ale nevím podle čeho, protože Evropské nařízení se na to nevztahuje.

Let byl zahájen ve Vídni, vše na jedné letence, tak by se na to EU 261/2004 vztahovat mělo. Ale snadné to nejspíš nebude.

2 Citovat

Ahoj, 11. listopadu jsem letěl z Phu Quecu do Katowic s Lotem. Ovšem při přiblížení k cílové destinaci ohlásili, že letadlo bude odkloněno do Varšavy. Takže jsme jeli z Varšavy na Katowické letiště autobusem. Při příjezdu bylo zpoždění cca 5 hodin. Oficiálně byl udán důvod špatné počasí. Je sice asi pravda, že v ten den byla hustá mlha, ale ostatní letadla normálně přistávala - dokoce i v +- stejnou dobu, kdy bychom byli bývali přistávali také, tak přistával Ryanair. Vlastně toto bylo jediné letadlo, které tam v ten den nepřistálo. Lot žádost o kompenzaci zamítl, má smysl kontaktovat úřad civilního letectví v Polsku (popřípadě kde), když to byl let s Lotem? Děkuji

0 Citovat

Dobrý den, 

mám dotaz. Dnes (3.1.) v 17 hod mi přišel email, že náš zítřejší (4.1.) let v 23:20 z Dakaru s Brussels Airlines byl zrušen a nový let je až pozítří (5.1.) v 6:45. V Budapešti tak budeme přistávat místo v 13:55 až v 16:40.

Obávám se, že na kompenzaci za zpoždění asi nemáme nárok, když je to méně než tři hodiny, že? 

Ale máme nárok na proplacení ubytování na jednu noc navíc, které si musíme koupit, abychom nespali na ulici? 

Díky 

0 Citovat

bang _1 napsal(a):

Ahoj, 11. listopadu jsem letěl z Phu Quecu do Katowic s Lotem. Ovšem při přiblížení k cílové destinaci ohlásili, že letadlo bude odkloněno do Varšavy. Takže jsme jeli z Varšavy na Katowické letiště autobusem. Při příjezdu bylo zpoždění cca 5 hodin. Oficiálně byl udán důvod špatné počasí. Je sice asi pravda, že v ten den byla hustá mlha, ale ostatní letadla normálně přistávala - dokoce i v +- stejnou dobu, kdy bychom byli bývali přistávali také, tak přistával Ryanair. Vlastně toto bylo jediné letadlo, které tam v ten den nepřistálo. Lot žádost o kompenzaci zamítl, má smysl kontaktovat úřad civilního letectví v Polsku (popřípadě kde), když to byl let s Lotem? Děkuji

vzhledem k tomu, že to letadlo další den letělo podle FR24 přelet z Varšavy do Katowic, tak bych divertu kvůli blbému počasí i věřil (viz počasí z doby, kdy se tam mělo přistávat - hustá mlha) - je to na hraně toho, aby se s tím dalo sednout, jestli měli nějaké další omezení, které jim v těchto podmínkách nedovolilo přistát, museli s tím letět jinam, ačkoliv jiná letadla přistávala..

METAR EPKT 112000Z VRB02KT 0150 R26/0600U FG VV001 01/01 Q1028=
1 Citovat

Zdravím, dnes odlet/neodlet z JCL do HRG. Letadlo kvůli špatné viditelnosti divertovalo do PRG. Pilot čekal na zlepšení počasí, následně kvůli nezbytné pauze zůstal v PRG, odkud je odlet přesunut na 23:00 (z původních 9:45 z JCL).

Má vůbec smysl se pokoušet o finanční kompenzaci u Corendonu? Počasí je mi jasné že neprojde, jde mi pak spíš o tu záležitost s tím, že nemají dříve dostupný personál. Příp. dá se na základě zpoždění a zkrácení dovolené něco dostat z CK?

0 Citovat

Zkusit to můžeš, ale skončí to na tom, že cestovka bude stát za tím, že den odletu byl dodržen.

3 Citovat

Danny.709 napsal(a):

Zdravím, dnes odlet/neodlet z JCL do HRG. Letadlo kvůli špatné viditelnosti divertovalo do PRG. Pilot čekal na zlepšení počasí, následně kvůli nezbytné pauze zůstal v PRG, odkud je odlet přesunut na 23:00 (z původních 9:45 z JCL).

Má vůbec smysl se pokoušet o finanční kompenzaci u Corendonu? Počasí je mi jasné že neprojde, jde mi pak spíš o tu záležitost s tím, že nemají dříve dostupný personál. Příp. dá se na základě zpoždění a zkrácení dovolené něco dostat z CK?

Já bych to zkusila na cestovce. Zkrácená dovolená to je. Kupuje se jako celek. Smlouva o zájezdu, tedy uplatnit reklamaci.  

1 Citovat

floodland napsal(a):

Zkusit to můžeš, ale skončí to na tom, že cestovka bude stát za tím, že den odletu byl dodržen.

Tak si dovolím doplnit aktualizaci.

Let divertoval do PRG, odlet plánován na 22:30, autobusy nás odvezly na letiště v Praze okolo 18h, ale tam přišlo další zpoždění a reálný odlet tak byl až 6.1. v 0:40. Reálně tedy odlet v daný den dodržen nebyl. Mám printscreen z flightradaru i potvrzení z letiště Praha.

Z toho plyne necelých 6 nocí na hotelu a vydáno po 6 sériích jídel místo 7.

Čedok se kroutí, ví někdo, zda jsem či nejsem z hlediska legislativy v právu?

S Corendonem to řeším mimo (oficiální důvod zpoždění nucená pauza pro posádku).

0 Citovat

Obávám se, že to zpoždění bude příliš krátké na kompenzaci.

0 Citovat

Cedok by mel vratit pomernou cast za zkraceny pobyt a kompenzaci - no pokud letenka byla pres ck, tak Vas partner k jednani je ck.

1 Citovat

Na Čedoku uplatnit reklamaci - zájezd měl vady (§ 2537 obč. zák.),  služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou - byla poskytnuta kratší - neprobydlený den, nesnězené jídlo atd. A že se Čedok kroutí je celkem pochopitelné. Napište normálně předžalobní výzvu, vypočtěte tu újmu - tenhle typ vady zájezdu se nedá odstranit jinak, než vrácením poměrné části ceny a šup na ně! 

Kompenzaci za zpožděný let řešte přímo s aerolinkou, pořadatel zájezdu s tím nemá co společného (ač to zní divně). Vyzkoušeno asi pětkrát pro různé klienty. ;) Letenka zní na vaše jméno, vy jste pasažér letecké společnosti, nikoliv Čedok. 

6 Citovat

No je to horky brambor, tady se s koupakama vytira zadel😁. 
Docela by me zajimalo kompenzovani Smartwingsem, ktery ma zpozdeni neustale🤦‍♀️😂….kdyz to teda jede naprimo, ne pres ck.

1 Citovat

První větu nechápu. 

Ano kupodivu i Smartwings  kompenzuje - když vznikne nárok a když ti poškození požádají a doloží, že skutečně nárok mají .... ;)  

2 Citovat

A jakou kompenzaci si za 2 a půl hodiny tak představuješ?

3